e-biletylotnicze.pl




KLM WPROWADZA DO MENU EKOLOGICZNE RYBY

  • AMSTELVEEN, 4 września 2008 r. — Królewskie Holenderskie Linie Lotnicze KLM w ostatni weekend wprowadziły na próbę do oferty rybę z połowów ekologicznych. Pasażerowie w klasie World Business mogą teraz wybrać z menu filet z morszczuka z certyfikatem Marine Stewardship Council.

    KLM stara się być liderem w swojej branży pod względem odpowiedzialności społecznej firmy. Pierwszorzędnym priorytetem KLM w tym zakresie jest ograniczenie emisji CO2. Jednak dążenie linii do prowadzenia działalności z poszanowaniem środowiska naturalnego przejawia się także w innych dziedzinach. Działając zgodnie ze swoją strategią trwałego i zrównoważonego rozwoju KLM podejmuje inicjatywy, które mają pozytywny wpływ na bioróżnorodność.

    Jedną z nich jest oferta gastronomiczna na pokładzie samolotów – KLM jako pierwsza linia lotnicza na świecie objęła swoją proeokologiczną strategią także dania serwowane w przestworzach. Linia KLM właśnie wprowadziła nowy projekt pilotażowy, w ramach którego pasażerowie klasy World Business mogą jako danie główne zamówić rybę – w tym przypadku morszczuka – pochodzącą z ekologicznych połowów u wybrzeży Afryki Południowej. W menu znaleźć można logo organizacji Marine Stewardship Council (MSC) potwierdzające, że podawana ryba pochodzi z łowiska posiadającego certyfikat dla zrównoważonych połowów. MSC jest niezależną organizacją typu non-profit, której celem jest rozwiązanie problemów związanych z nadmiernymi połowami poprzez uznawanie i nagradzanie ekologicznych praktyk w zakresie rybołówstwa odpowiednimi certyfikatami i programami oznaczeń potwierdzających troskę o środowisko naturalne. Oznaczenie ekologiczne MSC na produktach rybnych umożliwia prześledzenie ich pochodzenia do samego źródła – łowiska posiadającego niezależny certyfikat ekologiczny.

    „Ten program pilotażowy to pionierski krok KLM, pokazujący jak ważna jest dla KLM sprawa zaopatrywania się u dostawców dbających o środowisko naturalne”, powiedział Chris Ninnes, Wicedyrektor MSC. „Konsumenci mogą znaleźć oznaczenie ekologiczne MSC na morskich specjałach w sklepach i w restauracjach już w 38 krajach, ale to pierwszy przypadek, gdy ryba z certyfikatem MSC oferowania jest przez linie lotnicze pasażerom na pokładzie samolotu. Dzięki oznaczeniu MSC w menu klienci KLM mogą mieć pewność, że można prześledzić pochodzenie serwowanej w czasie lotu ryby do ekologicznego łowiska, gdzie została ona złowiona.”

    Na czas trwania projektu linie KLM zawarły umowę z firmą Fishes, która została wybrana najbardziej ekologiczną firmą rybołówczą na świecie i jako pierwsza w Europie kontynentalnej uzyskała certyfikat MSC. Projekt pilotażowy będzie prowadzony od września do listopada i obejmie loty międzykontynentalne startujące z Amsterdamu.