e-biletylotnicze.pl




Wybór dań kuchni zachodnich i orientalnych dla pasażerów w klasie Economy

  • Królewskie Holenderskie Linie Lotnicze KLM od 1 czerwca wprowadzają nowe dania do pokładowego menu.

    Wszystkie inspirowane Euro 2008 dania w klasie World Business zostały skomponowane przez szwajcarskiego mistrza kuchni. Wina do posiłków pochodzą natomiast z Austrii. Pasażerowie klas Economy będą mogli wybierać spośród dań orientalnych i zachodnich pochodzących od wiodących markowych dostawców.

    Dania z nutką Euro 2008 zostały dla klasy World Business przygotowane przez szwajcarskiego mistrza kuchni Andiego Zaugga, którego restauracja Zum Alten Stefan w Solurze cieszy się wielką renomą. Mimo swoich szwajcarskich korzeni Zaugg uważa się przede wszystkim za Europejczyka: „Moja mama jest Holenderką, a żona Irlandką.” Restauracja Zum Alten Stefan jest afiliowana z Jeunes Restaurateurs d’Europe, prestiżowym stowarzyszeniem gastronomicznym, z którym KLM już od lat prowadzi partnerską współpracę. Pasażerowie będą mieli okazję rozkoszować się specjałami Zaugga do końca sierpnia.

    Dania zachodnie i orientalne
    Pasażerowie w klasie Economy będą mieli większy wybór dań niż w przeszłości. Badania wykazały, że podróżujący, którzy mają większy wybór, są bardziej zadowoleni ze spożywanych posiłków. Korzystnie także odbierają obecność wiodących marek. W przeszłości możliwość wyboru dotyczyła jedynie ciepłych dań, teraz pasażerowie będą także mogli wybierać między talerzem dań zimnych kuchni zachodniej firmy Maille a talerzem orientalnym przygotowanym przez Conimex. Firma Maille słynie ze specjałów tradycyjnej kuchni francuskiej (pasażerowie z Holandii zapewne najlepiej pamiętają ich musztardę i sosy), a Conimex już od ponad 75 lat wzbogaca kuchnię holenderską o dania orientalne.

    Oprócz nowych dań autorstwa Andiego Zaugga oraz firm Maille i Conimex wprowadzono także kilka innych nowości. Druga opcja posiłku w klasie Business Class to powiew Hiszpanii, dzięki takim daniom jak gazpacho, paella i crema Catalana. Dodatkowo pasażerom klasy Economy podawane będą nowe zestawy śniadaniowe, opracowane w bliskiej współpracy z firmą Becel. Dania te będą serwowane na pokładzie samolotów interkontynentalnych KLM wylatujących z lotniska Schiphol.